Niekoľko poznámok k projektu Ma bisteren! - Kumanová, Zuzana (Romano džaniben, 2013)
Příspěvek je podrobnou zprávou o projektu Ma bisteren, realizovaného o.s. In Minorita od roku 2005, usilující o umístnění pomníčků a památných tabulí na místa spojená s pronásledováním Romů za druhé světové války na Slovensku. Kromě rozšíření pietního místa v Památníku Slovenského národního povstání v Banské Bystrici o romský památník se dosud podařilo umístit památníčky v těchto obcích: Dubnica nad Váhom (zaisťovací tábor, místo hromadné vraždy skupiny internovaných Romů), Hanušovce nad Topľou (na památku romských mužů internovaných v pracovních táborech v různých místech Slovenska), Nemecká a Zvolen (místa hromadných poprav osob spojených se Slovenským národním povstáním, mezi nimi i Romů), Lutila (Žiar nad Hronom) aSlatina (okr. Levice) (na památku hromadných vražd místních Romů). Dosud se nepodařilo umístit památní tabuli také v Komárně, na místě koncentračního tábora, kde byli internováni (a odtud dále deportováni do dalších vyhlazovacích táborů) Romové z území obsazeného Maďarskem.