Sam manuš laśe, sar so aver manuš. / Jsme stejně dobří lidé, jako všichni ostatní. Rozhovor s Aninou Ciuciu. - Andrš, Zbyněk; Hajská, Markéta; Turková, Kateřina (Romano džaniben, 2014)
Rozhovor s Aninou Ciucu, dcerou pův. nelegálních migrantů do západní Evropy, dnes studentkou pařížské Sorbonny, nad její knihou Je suis Tzigane et je le reste. Životní příběh Aniny dává možnost nahlédnout z vnitřní perspektivy téma, ze kterého se (nejen) ve Francii stal ožehavý politický problém v důsledků protestů proti deportacím romských migrantů do zemí původu. Anina Ciucu hodnotí možnosti svého přínosu jako člověka, kterému se díky zveřejnění jeho životního příběhu, dostalo mediální pozornosti a jistého společensko-politického vlivu. Rozhovor je veden a publikován v autorčině rodném jazyce, varietě kalderašské romštiny z Olténie (Malého Valašska) v Rumunsku. Poznámkou k dialektu a způsobu transkripce článek opatřil Zbyněk Andrš.