Žákovská a studentská léta učitele Antonína Daniela - Závodská, Milada (Romano džaniben, 2018)
Antonín Daniel (1913–1996) – velmi nadaný žák, později student střední školy, vysokoškolský student a nakonec učitel z povolání. Článek popisuje jeho léta na základní škole, studentská léta na střední škole v Ivančicích a maturitu na střední škole v Tišnově (1936). Dále se článek zabývá obdobím do roku 1939, kdy studoval na Masarykově univerzitě v Brně, a obdobím 1945–1948, kdy pokračoval ve studiu na dvou fakultách Masarykovy univerzity, které bylo válečnými okolnostmi nuceně přerušeno: na Fakultě umění a Právnické fakultě. Během svého institucionálního vzdělávání napsal A. Daniel řadu textů ve svém rodném jazyce, moravské romštině, které byly později publikovány v časopise Journal of the Gypsy Lore Society. Článek se zabývá nadčasovou hodnotou Danielových raných písemných prací, tj. Danielovou historií jeho rodného města Oslavany, ale také jeho aktivním zapojením do překladu biblického textu Skutky apoštolů do romštiny. Zároveň se autor článku snaží zvážit různé aspekty institucionálního vzdělávání Romů v meziválečném Československu a jejich souvislosti se společenským postavením početných rodin moravských Romů, z nichž A. Daniel pocházel.