Participatívny výskum politickej angažovanosti Rómov na Slovensku - Hrustič, Tomáš (Romano džaniben, 2018)
Cílem této studie je zhodnotit participativní hodnocení programu politické participace Romů Národního demokratického institutu a zamyslet se nad vybranými aspekty participativní povahy tohoto výzkumu. Na začátku studie velmi stručně představím program politické participace Romů a proces participativního hodnocení s důrazem na komunitní participativní výzkum. Následně se studie zabývá některými aspekty participativního výzkumu a snaží se o jejich reflexi a zhodnocení potenciálu pro další podobné vědecké a aplikační projekty, jakož i pro členy dotčených romských komunit a účastníky výzkumu.