Životní zkušenosti romských žen: kolaborativní přístup k jejich studiu - Hernández, Liria; Gay y Blasco, Paloma (Romano džaniben, 2018)
Tento článek nastiňuje některé výzvy, pokud jde o akademické postupy, pro feministický přístup k zkušenostem romských žen. Autorky zkoumají své přátelství a vědeckou spolupráci jako dvě ženy z velmi odlišného prostředí, romské a neromské. V tomto úsilí otevřeně uznávají výhody, ale i nevýhody a omezení takové spolupráce. Zamýšlejí se nad svými propletenými životními příběhy a nad svými zkušenostmi ze společné práce, přičemž stojí na různých stranách akademických a etnických rozdělení. Z tohoto dvojího hlediska se ptají, jak by měly být romské ženy zastoupeny ve vědeckých textech, kým a s použitím jakých termínů a přístupů. Navrhují svou spolupráci – její omezení i úspěchy – jako nástroj k přemýšlení a experiment, který by mohl podnítit jak debatu, tak spolupráci.