Kvalitatívna analýza naratívu o privátnom zjavení Panny Márie v rómskom prostredí ako príklad viac-hlasnej etnografie - Zachar Podolinská, Tatiana (Romano džaniben, 2018)
Celkový výzkumný soubor použitý pro účely této práce je součástí probíhajícího výzkumu autora zaměřeného na romské lidové víry (2006–2007) a na aktivity tradičních i netradičních náboženských hnutí mezi Romy na Slovensku (2003–2011). Studie nabízí hloubkovou kvalitativní analýzu vyprávění o soukromých mariánských zjevech jedné romské ženy žijící v segregované romské osadě v regionu Šariš na východním Slovensku, a to s využitím interpretativně-fenomenologické analýzy (IPA, Smith et al. 2009). Aby čtenáři poskytla ucelený obraz o situaci ve výzkumu, autorka využívá nejen kvalitativní analýzu a tematické kódování, ale také perspektivu multivokální etnografie (Tobin 1988; Clegg 2017). Rozhovor je tak zasazen do synchronního kontextu terénních poznámek autorky, stejně jako do diachronního kontextu jejích nedávných vzpomínek. Kvalitativní analýza zahrnuje také širší kontext tematického vyhledávání mediálních zpráv o místních zjevech v romských domácnostech na východním Slovensku. Na základě Bachtinova konceptu polyfonie a dialogismu autorka diskutuje také širší metodologický aspekt produkce etnologických poznatků v rámci synergické a kreativní triangulace aktérů z hlediska autora – informátora – čtenáře.