Nucené sterilizace jako projev anticikanismu: Příklad Československa a České / Slovenské republiky - Albert, Gwendolyn (Romano džaniben, 2019)
Sterilizace žen (zejména romských) prováděných bez jejich svobodné a informované volby a bez jejich souhlasu, autorka pokládá za výmluvné příklady projevu anticikanismu v praxi lékařů a sociálních pracovníků v bývalém Československu a jeho nástupnických státech. Tento článek shrnuje snahy občanské společnosti přesvědčit úřady v bývalém Československu a jeho nástupnických státech, v České republice a na Slovensku, že tyto činy představují porušování lidských práv a měly by proto být odškodněny. Text se věnuje reakcím na toto úsilí ze strany státních institucí a mezinárodních organizací pro lidská práva. Autorka od roku 2004 podporuje romské ženy, které byly vystaveny nedobrovolným sterilizacím, při jejich komunikaci s českými úřady a v jejich úsilí o dosažení spravedlnosti a odškodnění za porušování svých práv.