Historický oblouk: zjedná připravovaný zákon spravedlnost pro oběti nucené sterilizace v České republice? - Cahn, Claude (Romano džaniben, 2019)
Text se zaměřuje na současný stav týkající se snahy obětí nucených sterilizací dosáhnout účinné nápravy utrpěné újmy a především pak finančního odškodnění jako součásti tohoto základního práva. Mezi tyto oběti patří především Romky, ale také ženy s postižením, ženy ve vyšším věku a intersexuální osoby, i když k některým těmto skupinám obětí existuje jen omezená dokumentace. Nucené sterilizace byly součástí státní politiky v pozdním komunistickém Československu, ale v v obou nástupnických státech byly realizovány i během devadesátých let až do první dekády 21. století, přestože mezitím došlo ke zrušení opatření, kterými se tato praxe řídila. Článek se zaměřuje především na vývoj v Česku, kde se téma dostalo do většího veřejného povědomí i díky oficiálnímu vyjádření omluvy ze strany české vlády v roce 2009. Text především přispívá k vysvětlení podstaty návrhu zákona předloženého Poslanecké směnovně, který by obětem finanční odškodnění mohl zajistit.