"Jinak bychom tady nebyli." Příběh rodiny Dychovy z obce Hrušky (okr. Břeclav) - Schuster, Michal (Romano džaniben, 2020)
Případová studie se zaměřuje na rekonstrukci života romské rodiny z jihomoravské vesnice Hrušky od druhé poloviny 19. století, v meziválečném období a zejména během druhé světové války, kdy se členové rodiny stali oběťmi nacistického pronásledování „Cikánů“. Studie tak přispívá k historickému výzkumu života konkrétních romských místních komunit, rodin a jednotlivců v kontextu vývoje centrálně řízeného a realizovaného řešení „cikánské otázky“ v Protektorátu. Zvolená perspektiva studie umožňuje uvažovat o soužití a pronásledování na místní úrovni a zároveň kvalifikuje dopad opatření na státní úrovni. Autor analyzuje místní přípravy a deportace „Cikánů a cikánských míšenců“ do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau. Zabývá se otázkou, jak místní začlenění a uznání Romů místními úřady a institucemi mohlo ovlivnit a zmírnit, alespoň na určitou dobu, jejich vyloučení a kategorizaci, jakož i jejich deportaci do koncentračního tábora, spolu s možností dočasně nebo trvale se takové deportaci vyhnout.