"Se dvěma kufry": Španělští Romové v Mexiku - Lagunas, David (Romano džaniben, 2021)
Text je výběrem z rozhovoru s manželi Manuelem a Rafaelou, dvěma Romy ze skupiny Kale španělského původu, kteří žijí mezi Sevillou a Mexico City. V úvodu autor shrnuje předchozí životní peripetie jejich prarodičů a rodičů – cestu ze Španělska do Jižní Ameriky a následnou migraci v rámci Brazílie, Uruguaye, Argentiny nebo Mexika a také způsob jejich obživy i vztah k majoritě. V rozhovoru se objevují témata: migrace a kulturní identita, práce a mobilita a v epilogu se autor dotkne aktuální situace dvojice během pandemie Covidu-19.