Josef Koudelka (*1938) a jeho nahrávky romských písní z šedesátých let - Andršová, Kateřina (Romano džaniben, 2022)
Josef Koudelka (nar. 1938) je jedním z nejznámějších současných fotografů. Jeho fotografie Romů byly již mnohokrát vystavovány i publikovány. Během svých cest za Romy si sebou Koudelka bral nejen svůj fotoaparát, ale také páskový magnetofon, na který nahrával romské písně, vyprávění a různé komentáře. Tato část Koudelkovy sbírky není dosud zpracovaná, vyhodnocená ani prezentovaná odborné veřejnosti. Příspěvek se pokouší blíže charakterizovat část Koudelkových terénních nahrávek, především ze slovenských obcí Rakúsy a Jarabina. Tyto nahrávky nám nabízejí pohled do již zaniklého, případně dnes již značně proměněného hudebního světa romských osad na Slovensku. Koudelkova sbírka do značné míry obohacuje naše poznání repertoáru, interpretačních řešení a hudebních standardů Romů v daném místě a čase. Spolu s nahrávkami Evy Davidové a Mileny Hübschmannové představují nejstarší vrstvu terénních nahrávek slovenského romského folklóru.