Tadeusz Joachimowski - výpověď bývalého vězně koncentračního tábora Auschwitz II-Birkenau - Míšková, Anna (Romano džaniben, 2022)
Výpověď T. Joachimowskeho představuje jeden ze zásadních pramenů k historii tzv. cikánského rodinného tábora v Auschwitz II-Birkenau. T. Joachimowski byl v koncentračním táboře Auschwitz vězněn jako politický vězeň, od března roku 1943 se jako písař stal zodpovědným za evidenci vězňů v sekci vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau nazývané jako cikánský rodinný tábor. V červenci 1944, tj. krátce před zničením zdejšího cikánského tábora, dvě hlavní evidenční knihy ukryl, čímž se zasloužil o dochování unikátního pramene k osudu zde vězněných romských a sintských rodin i jednotlivců. V archivu Státního muzea Auschwitz-Birkenau se nachází více Joachimowskeho písemností. Zveřejněné svědectví představuje jeho nejkomplexnější výpověď. Bylo zaznamenáno v roce 1960 Danutou Czech, která je využila při zpracování svojí monumentální publikace The Auschwitz Chronicle. T. Joachimowski se v něm dotýká nejrůznějších aspektů fungování tzv. cikánského rodinného tábora v Auschwitz II – Birkenau. Kromě popisu samotného tábora a tamních životních podmínek, se v něm věnuje i popisu zásadního aktu rezistence zde vězněných Romů a Sintů, který T. Joachimowski ve spolupráci s Danutou Czech datuje k 16. květnu 1944. Díky nedávné popularizaci této události se toto datum, připomínané každoročně jako den romského odporu, stalo dalším významným celoevropsky/celosvětově připomínaným památným dnem spojeným s historií Romů. Svědectví T. Joachimowskeho dodnes představuje stěžejní výpověď o této události.