Fonologické a morfologické rysy beášských jazykových variet na východním Slovensku - Rosenberg, Mátyás (Romano džaniben, 2022)
Článek v úvodu shrnuje historické výzkumy týkající se beášských komunit na východním Slovensku a poukazuje na to, že existující informace jsou velmi strohé a povrchní. Samostatný oddíl je věnován kategorizaci beášských skupin, která je sice zásadní, ale z hlediska jazykovědného bádání má jen omezené využití. Následuje stručný popis historie migrace slovenských Beášů. Těžištěm příspěvku jsou předběžná jazyková data, která autor v posledním desetiletí sesbíral prostřednictvím dialektologického terénního výzkumu. Představuje systém slovanských a maďarských přejímek, podrobně zkoumá fonologické a morfologické rysy a srovnává je s jinými jazykovými varietami na Slovensku a v Maďarsku. Článek nabízí stručný popis jazykové reality etnické skupiny, která je dosud z velké části neznámá.