E kritika romane artoske - Dužda, Jan (Romano džaniben, 2022)
Kritická esej, v níž se autor zamýšlí nad vývojem romské hudby, jejím žánrovém a písňovém posunu či stagnaci. Autor vychází ze svých profesních a osobních zkušeností jako hudebník, zpěvák, člen romské hudební skupiny, romista. Esej je publikovaná v romštině bez překladu.