Zkušenosti Romů ve světě dominance neromské normality - Reichel, Tomáš (Romano džaniben, 2023)
Text vychází z rozhovorů se dvěma vysokoškolsky vzdělanými Romy, Zdeňkem a Věrkou. Představuje jejich všední zkušenost s okolním, převážně neromským, světem. Teoretické ukotvení textu nachází autor v knize Černá kůže, bílé masky, ve které Frantz Fanon na příkladu žitých zkušeností kolonizovaných lidí pojmenovává právě nerovnost vztahu skupinových identit. Zkušenosti narátorů autor prezentuje aktérsky, spolu s jejich pocity a interpretacemi, pokud je tématizovali. Skrze teoretický rámec následně identifikuje mocenské jednání Neromů, jež charakterizuje jako ukotvené v normalitě rasového diskurzu. Dochází k závěru, že jednání Neromů při interakci s Romy spoluutváří představa o romství, jakožto zastřešující kategorii, která Neromům dále umožňuje přehlížet individualitu Romů a (nevědomě či záměrně) konstruovat rasistické narativy a související praxi na základě normalizované představy o apriorní homogenizované odlišnosti Romů. Autor zároveň poukazuje na různorodost zkušeností s rasismem, když jeho rozeznávání a reakci na něj sleduje jako nesamozřejmou, situačně a časově podmíněnou schopnost.