Anti-paćiw v gádžovské akademii, Ficowského stíny - a co s nimi? Cvičení v reciproční etnografii a dekolonizaci polské romistiky - Fiałkowska, Kamila; Garapich, Michał P.; Jóźwiak, Ignacy; Mirga-Wójtowicz, Elżbieta; Styrkacz, Sonia; Szewczyk, Monika (Romano džaniben, 2023)
Tento článek, který napsala skupina složená z romských i neromských akademiků, zkoumá předpoklady výzkumu romských komunit v Polsku. Současná romistika v Polsku je často omezena koloniálním, esencialistickým paradigmatem, které utvrzuje stereotypy a vylučuje romské dějiny z obecnějšího polského narativu. Podle nás to, že produkci vědění stále drží v rukou převážně neromští vědci, vede ke zkresleným a empiricky zavádějícím zobrazením života polských Romů. Jako řešení tohoto problému prosazujeme participativní výzkumný přístup, který zapojuje romské badatele a uznává rozdílné hlasy v romských i neromských komunitách. Takový dlouhodobý proces nás sice staví před specifické etické a metodologické výzvy, ale otevřená diskuze a zpochybňování hierarchičnosti akademických diskurzů je pro pokrok a vytváření inkluzivního, dekolonizovaného vědění zásadní.