Koho vlastně zastupujeme? Debata angažovaných Romů o romské společenské pozici a protiromském rasismu v Česku a na Slovensku - Berkyová, Renata; Ort, Jan (Romano džaniben, 2023)
Text je editovaným přepisem debaty angažovaných Romů ze Slovenska a z Česka – Renaty Berkyové, Alice Sigmund Herákové, Vladimíra Horvátha, Michala Mižigára a Emílie Rigové. Aktéři diskuse se dotýkají témat vývoje romské společenské pozice, emancipace Romů, protiromského rasismu, třídních nerovností mezi Romy, problémy reprezentace Romů, obrazu Romů ve veřejném prostoru, očekávání kladená na Romy v různých oblastech jejich působení, ale i zachování romského kulturního dědictví.