K úsilí Romů o rovnoprávné postavení a k různým podobám tohoto boje - Sadílková, Helena; Viková, Lada (Romano džaniben, 2024)
Úvodní text k monotematickému číslu zaměřenému na boj Romů za svou rovnoprávnost, uznání a zlepšení postavení v rámci společností, v nichž žijí, zdůrazňuje zejména různorodé formy tohtoto boje. Připomíná akademické studie publikovné k tématu emacipace Romů v českém, resp. československém kontextu, popř. texty, v nichž se nad tématem zamýšleli samotní aktéři těchto snah. Zahrnuje širokou škálu kolektivních i individuálních aktitiv, od boje za společenské uznání, snahy o zapojení do existujících politických struktur, přes budování vlastního politického hnutí až po inicitivy usilující o zlepšení veřejné percepce Romů, včetně uznání holokaustu Romů a Sintů a jeho zahrnutí do kolektivního historického povědomí. V představovaném čísle časopisu jsou prezentovány iniciativy konkrétních Romů a Romek z českých zemí a Slovenska napříč dvacátým a dvacátým prvním stoletím, kteří se svým zapojením do společenského dění stali významnými aktéry v tomto boji za sebe-organizaci, uznání a faktickou rovnoprávnost.