Riešenie situácie Rómov na Slovensku v rokoch 1989 - 2020 prostredníctvom idey komplexného prístupu a participácia Rómov na jeho tvorbe a definovaní - Mušinka, Alexander (Romano džaniben, 2024)
Článek se zaměřuje na politické aktivity Romů na Slovensku od druhé poloviny 90. let. Klade důraz na snahu Romů proměnit svou dosavadní pozici - z vykonavatelů státní správou definovaných politických strategií se postupně posouvají do role tvůrců těchto strategií, kteří za ně také nesou politickou odpovědnost na nejvyšší státní úrovni. Milníkem v tomto posunu byl vznik Úřadu zplnomocněnce vlády pro záležitosti romské komunity v r. 1999, který byl od svého vzniku veden téměř bez výjimky Romy. Od roku 2000 stál Úřad minimálně za dvěma pokusy zavést filozofii komplexního přístupu, přičemž na implementaci měli dohlížet samotní Romové. V navrhované podobě se ale ani jedna strategie komplexního přístupu neprosadila.