Poznámky k tématu identity a jejího vytváření u Romů v České republice - Uherek, Zdeněk (Romano džaniben, 2010)
Text se zabývá problematikou identity Romů v České republice. V první části je soustředěn na obecnou definici identity a trendy konceptualizace identity ve vědeckém diskursu. Následně se soustředí na identitu Romů, kde osvětluje, proč se Romové v České republice často neidentifikují s většími organizačními jednotkami, než je rozšířená rodina, jak působí stigmatizace a negativní stereotypizace Romů v České republice na utváření romské identity, dotýká se tématu jazyka a identity u Romů a problematiky národního vědomí. V závěru text sumarizuje, že identitu Romů v České republice ovlivňuje zhoršený přístup k sekundárním institucím majoritní společnosti, negativní stereotypizace Romů v majoritní společnosti a komplikovanost tvorby romských národních struktur, k nimž patří: a) nepočetnost romské inteligence, b) krátký čas na rozvinutí národní ideologie, c) absence mocenských prostředků k prosazování romské národní myšlenky, d) romská jazyková a kulturní diverzita, e) disperze potenciálních příslušníků romského národa mezi majoritním obyvatelstvem, f) celosvětové odumírání národních myšlenek, jež jsou nahrazovány nadnárodní a občanskou mezilidskou solidaritou. Text konstatuje, že přechylováni identity a problémy s identifikací lidí s velkými sociálními celky není v současném globalizovaném světě nic výjimečného.