Význam spomienkového rozprávania pre výskum dejín rómskeho holocaustu - Mann, Arne B. (Romano džaniben, 2013)
Článek zdůrazňuje důležitost orálně historických narativů pro výzkum romských dějin. Autor se soustřeďuje na rekonstrukci tragických událostí ve slovenské obci Čierny Balog v roce 1944. Věnuje se v literatuře částečně zdokumentované hromadné vraždě skupiny zřejmě olašských Romů (celkem 60 lidí) spáchané nedaleko Čierneho Balogu příslušníky německé armády a pokusu o hromadnou vraždu obyvatel romské osady v Čiernom Balgu, kterému se díky podpoře místních obyvatel podařilo zabránit, osady však byla vypálena. Autor porovnává existující zdroje a zprávy o těchto událostech s výpověďmi místních romských i neromských pamětníků (shromažďovaných různými výzkumníky včetně autora samotného od roku 1991). Díky detailní práci s těmito různorodými zdroji je autor schopen nejen vysvětlit rozdíly v popisu těchto událostí v dostupných písemných zdrojích, ale zároveň upřít pozornost i na další dosud nereflektovaná témata a události – jako je zneužití olašských žen předcházející jejich vraždě a pomoc poskytnutá místními Neromy svým romským sousedům po té, co se jim podařilo uniknout z osady před jistou smrtí.