Variácie identifikácií v rómskej komunite z mexickej Guadalajary - Jamrichová, Kristína (Romano džaniben, 2015)
Práca ilustruje obraz života jednej komunity guadalajarských Rómov s cieľom priblíženia charakteru ich kolektívnej identity. Etnografický výskum, ktorý mu predchádzal, si predsavzal zachytiť najvýznamnejšie spôsoby, akými títo Rómovia v danom kontexte nazerajú na svoju či cudzí etnickú skupinu/identitu. Skúmaná variácia predstavy o „rómstve“ však nie je primárne nahliadaná cez „klasické“ rómske kategórie, akými sú sobášne praktiky, manželstvo, gender či príbuzenstvo. Text sa pokúsil skôr o náhľad na interakcie s majoritou, na špecifické rómske manipulácie s vplyvmi mexického prostredia a na odchýlky od tradičných noriem. Na obrazoch z každodennosti týchto ľudí som sa pokúsila ukázať, že ich kultúrne odlišnosti nie sú len vonkajšími odlišnosťami, sú to podvedomé zložky kultúry, ktoré esencializujú predstavy o svete, o sebe a o druhých a organizujú štruktúru spoločenstva paralelne s jej modifikačnými procesmi.