Participatívny prieskum o dojčení v marginalizovaných rómskych komunitách pre prax - Hrustič, Tatiana; Poloková, Andrea (Romano džaniben, 2018)
Cílem této studie je představit data a informace z participativního průzkumu, který předcházel zavedení aktivit v oblasti zdravotní mediace v marginalizovaných romských komunitách a školení specializovaných laktačních poradkyň na podporu kojení v těchto komunitách. V rámci průzkumu kojení bylo zpracováno 1306 dotazníků z různých romských komunit na Slovensku a 787 dotazníků zaslaných prostřednictvím online formuláře od neromských žen, které využívají pomoc laktačních poradkyň. Článek nejen analyzuje výsledky těchto participativních průzkumů, ale také popisuje zkušenosti romských zdravotních mediátorů, kteří se podíleli na sběru dat ve svých lokalitách, a představuje využití výsledků v praxi.
Keywords: Zdravé regióny; Marginalizované romské komunity; kojení; laktační poradkyně; MAMILA; zdravotní mediátoři