V postavení "osob nehodných reprodukce" / Dokumenty svědčící o sterilizaci Romů z protektorátu během 2. světové války - Viková, Lada (Romano džaniben, 2019)
Tato materiálová studie analyzující svědectví o nedobrovolných sterilizacích romských žen vězněných za II. svět. války v koncentračních táborech je jednak sondou do obsahu několika žádostí o odškodnění nacistických lékařských pokusů a zároveň snahou zkoumané žádosti kontextualizovat. Zkoumané žádosti o odškodnění nacistických lékařských pokusů obsahují archiválie z let 1964–1973. Studie přináší konkrétní svědectví romských žen, které byly nedobrovolně a nuceně sterilizovány, záznamy posudkových lékařů a dále svědectví lékařů, kteří se snažili žadatelky v jejich žádosti podpořit. Zdůrazněny jsou etické aspekty týkající se zde prezentovaných dokumentů a jejich využití badateli.
Keywords: Romky; nucená sterilizace; nacistické lékařské pokusy; poválečná svědectví; Claubergovy experimenty