Mapování transatlantických trajektorií "gitanos" ("Cikánů") v Mexiku - Alvarado Solís, Neyra Patricia (Romano džaniben, 2021)
Na základě archivní dokumentace Mexického národního registru cizinců (1932–1933) se autorka textu zabývá rekonstrukcí transatlantických geografií cest, které mezi evropským a americkým kontinentem na konci devatenáctého a na počátku dvacátého století uskutečnily rodové skupiny „Cikánů“ („gitanos“), a zejména pak jejich cest směřujících do Mexika. Shromážděné dokumenty mapují prostor těchto cest a místa jejich zastavení a odhalují vazby mezi členy různých současných rodin Romů a Ludarů. Součástí romské migrace na americký kontinent jsou také etnonyma a exonyma použitá v nalezených dokumentech, celkové nastavení dobové mexické migrační politiky a rekonstrukce migračních geografií.
Keywords: Ludarové; Romové; transatlantické geografie; Mexický národní registr cizinců