Chilští Romové ze skupiny Chorachane: Etnografické poznámky lingvisty - Irizarri, Pablo (Romano džaniben, 2021)
Chilská romská komunita patří převážně ke skupině, která si říká Chorachaj nebo Chorachane Roma. Svůj původ umisťují do Srbska a Bosny na počátku 20. století a hovoří jihovlašským dialektem romštiny. Tato studie představuje různé aspekty jejich životního stylu, historie, identity, interetnických vztahů a percepcí, náboženských a manželských zvyklostí a jazyka. Vychází z nedávného terénního výzkumu, který autor realizoval mezi kočovnými Romy Chorachane, žijícími ve stanech na území Chile.
Keywords: Chile; Chorachane; Romové; Srbsko; Bosna; Kočování; Jihovlašské dialekty