"Žeby sme si po smrť nechodili." Reflexie skúseností Rómov s praktikami inštitucionálneho systému zdravotnej starostlivosti - Ort Mertlová, Sandra (Romano džaniben, 2022)
Text představuje výsledky aplikovaného výzkumu zdraví v segregované romské komunitě, ve kterém autorka sledovala postoje a zkušenosti Romů v souvislosti s tím, jak využívají systém zdravotnictví. Metodologicky článek vychází z desíti rozhovorů s obyvateli romské osady z menšího východoslovenského okresu. Výsledky výzkumu ukázaly, že přístup respondentů k dominantnímu zdravotnickému systému je založen na jejich předchozích negativních zkušenostech s z jejich pohledu neadekvátním přístupem lékařů a jimi navrhované péče. Negativní zkušenosti s kvalitu zdravotní péče poskytovanou v místní nemocnici se odrazily v tom, že respondenti vyzdvihovali jako alternativu domácí péči.
Keywords: domácí péče; přístup ke zdraví; zdraví; zdravotnictví