Dva životy Antona Facunu - Daneková, Adriana (Romano džaniben, 2022)
Anton Facuna sa narodil v roku 1920 v Hornom Jasene (dnes Turčianske Jaseno). Keď mal devätnásť rokov, vypukla 2. svetová vojna. Aj keď boli Židia a Rómovia zbavení možnosti stať sa vojenskými osobami, A. Facuna zložil vojenskú prísahu 28. októbra 1941 v Ružomberku. V máji 1944 bol poslaný k slovenskej technickej divízii v Taliansku a zaradený k 102. pešiemu pluku. Zakrátko však zbehol a stal sa členom československej zahraničnej armády vo funkcii spojky. Bol zaradený ku skupine DAY, jednej z podskupín misie DAWES, zorganizovanej americkou Office of Strategic Services, pôsobiacej na strednom Slovensku. Druhá významná etapa jeho života sa spája so snahou o emancipáciu života Rómov na Slovensku. Bol jedným zo zakladajúcich členov Zväzu Cigánov/Rómov na Slovensku, stal sa jeho predsedom a riaditeľom podniku Buťiker. Najmä v dôsledku nezhôd vo zväze bol v roku 1970 zbavený funkcie predsedu a odstúpil aj z pozície riaditeľa Buťikeru. V súkromí ďalej pracoval na rôznych materiáloch, týkajúcich sa dejín, jazyka a emancipácie Rómov. Zomrel v Bratislave v roku 1980.
Keywords: Rómovia; Anton Facuna; 2. svetová vojna; misia DAY; Zväz Cigánov/Rómov na Slovensku