Romská hudba pod drobnohledem současných hudebníků: Úvod - Berkyová, Renata (Romano džaniben, 2022)
Úvod do části věnované současnému pohledu oslovených Romů a Romek na hudbu. Stěžejním podnětem byla debata odvysílaná na sociálních sítích k Mezinárodnímu dni Romů, která se věnala romské hudbě, zájmu o ní u neromské společnosti, folklórním trendům i určitým posunům. K sepsání esejí byli osloveni dva z účinkujících: Vojtěch Lavička a Jan Dužda, který text napsal v romštině. V závěrečné části jsou uveřejněny výsledky ankety s otázkou: Jaký text romské písně je váš nejoblíbenější a proč?
Keywords: Romská hudba; Vojtěch Lavička; Jan Dužda; písně