"O parňipen but kerel adádžive / Že jsi bílý, to dělá dnes hodně." S Marcelem Klempárem o práci v zahraničí a o tom, co mu přinesla - Kubaník, Pavel; Ort, Jan; Peterková, Kornélie (Romano džaniben, 2023)
Marcel Klempár z východoslovenského Medzevu popisuje svoje pobyty v zahraničí – Česku, Německu, a především v Holandsku, kde žil dlouhou dobu i s celou svojí rodinou. Tuto svoji zkušenost rámuje jednak jako příběh sociální mobility, ale přostředek ke kritickému nahlédnutí marginalizace Romů v prostředí obce na východním Slovensku.
Keywords: práce v zahraničí; migrace; sociální mobilita; rasismus; východní Slovensko