Sekuritizace a bezpečnost Romů. Úvod k tematickému číslu Romano džaniben - Ort, Jan (Romano džaniben, 2023)
Text vymezuje číslo časopisu tématem sekuritizace a bezpečnosti Romů. Předesílá přitom důraz na aktérství samotných Romů, tedy jejich reakce na sekuritizační diskurzy a praxi, ale i způsoby chápání vlastního bezpečí. Autor úvodníku představuje příspěvky obsažené v tematickém čísle a výběrově se věnuje literatuře, která dosud vyšla k příbuzným tématům v kontextu Česka a Slovenska.
Keywords: bezpečnost; desekuritizace; Romové; sekuritizace