"Já sama bych to takhle nedotáhla" / Rozhovor s Elenou Gorolovou - Sadílková, Helena; Viková, Lada (Romano džaniben, 2024)
Příspěvek přibližuje významnou romskou aktivistku známou v rámci boje za uznání protiprávních sterilizací zejména romských žen a za dosažení odškodnění pro tyto ženy. Oceňovaná aktivistka v rozhovoru otevřeně hovoří nejen o své vlastní traumatizující zkušenosti s tímto zákrokem, o boji, jehož tváří je kontinuálně od roku 2005, ale také o svém zázemí – rodině a spolubojovnících – a o svém dětství.