Romové v Brekově. Rodinné fotografie a historicko-etnografický text Kolomana Gunára - Cinová, Elena; Gunár, Koloman; Ort, Jan (Romano džaniben, 2024)
Příspěvek je komentovanou sbírkou fotografií romských rodin žijících v Brekově (východní Slovensko), které shromáždila tamní romská rodačka Elena Cinová. Je doplněný o ukázky z dosud oficiálně nepublikovaného historicko-etnografického textu jejího tatínka Kolomana Gunára, který jej dokončil v roce 2010 s názvem História osídľovania obce Brekov Rómami. Celý příspěvek vstupuje do diskuse o způsobu psaní romských dějin. Zde konktérně s ohledem na význam lokálních historií zachycovaných samotnými Romy.
Keywords: fotografie; lokální historie; kolaborativní metodologie; východní Slovensko