Romové jako aktéři vyjednávání bytové agendy v době státního socialismu. Případová studie Podunajských Biskupic a Plaveckého Štvrtku (1950 - 1989) - Stachová, Monika (Romano džaniben, 2024)
Text zkoumá vyjednávání o lokální bytové politice na Slovensku mezi 50. a 80. lety 20. století. Zaměřuje se na aktivity místních Romů v tomto procesu na rozmanitost jejich politických strategií, jejich postavení, vliv a limity jejich politické participace. Výzkum je založen na datech ze dvou obcí na západním Slovensku. V jedné z nich romští aktéři bojovali proti existujícím diskriminačním strategiím a dalším faktorům, které představovaly limity jejich participace. Druhá obec byla na Slovensku vyzdvihována jako vzor interetnické spolupráce. Nicméně na konci 70. let se situace i v této lokalitě rychle změnila. Text zasazuje obě konkrétní zkušenosti do širšího historického, společenského a politického kontextu. Autorka se pokouší analyzovat dynamiku změn v místní politice a determinanty, které hrály rozhodující roli v úspěchu či neúspěchu požadavků Romů. Zaměřuje se přitom na dvě úrovně politické participace – na jedné straně v rámci slovenského Svazu Cikánů-Romů a na straně druhé v rámci místních správních struktur.
Keywords: Politická participace, lokální romští politici, aktérství, státní socialismus, Podunajské Biskupice, Plavecký Štvrtok, Svaz Cikánů-Romů, západní Slovensko