Návraty k výkladu pojmu "národ". Odpovědi na umlčování občanského jazyka a jazyka "vlasti" jako společného domova - Ulrich, Jenny (Romano džaniben, 2024)
Článek se zaměřuje na souvislost mezi používáním jazyka a ztrátou hlasu v kontextu sociálního vyloučení a/nebo chudoby. Diskurzivní událostí, která je ústředním tématem tohoto textu, je zvuková nahrávka setkání dlouhodobých obyvatel čtvrti Bedřiška s jejich starostkou Lianou Janáčkovou. V červenci 2007 se stala předmětem veřejné diskuse, protože nahrávka odhalila postoj tehdejší senátorky a její výslovně rasistické výroky. Tuto událost z minulosti chápu jako zakotvenou v dialogicko-afektivním časoprostoru a zkoumám ji z kritického sociolingvistického a interdisciplinárního pohledu, abych osvětlila její význam v současnosti. Moje analýza vychází z rozhovoru zveřejněného v týdeníku Týden dne 6. srpna 2007 a z úvodníku, který napsala romská novinářka Jarmila Balážová v týdeníku Romano voďi dne 21. srpna 2007. Moje analýza ukazuje, že zveřejnění nahrávky nejen donutilo senátorku zodpovídat se za svá slova, ale především jí umožnilo představit si českou veřejnost jako neromskou. Rovněž tvrdím, že Balážové zkušenost s tímto diskurzivním konfliktem lze interpretovat jako vyjádření ztráty jejího občanského jazyka a domova, přičemž její reakce proplétá jazyk nejistoty a nedůvěry s kritickou odezvou.
Keywords: Romové; kritická analýza diskurzu; dialog; afekt; sociální vyloučení; rasismus vůči Romům