Romové a romština v (bývalé jugoslávské republice) Makedonii/ E Roma thaj i Romani čhib ani Makedonia - Demir, Ljatif M. (Romano džaniben, 2007)
Makedonský spisovatel, publicista a překladatel Ljatif Demir vyhověl prosbě redakce Romano džaniben a napsal příspěvek, ve kterém shrnuje situaci romštiny v Makedonii - na veřejnosti a hlavně na školách. Autor studoval obecnou a komparativní literaturu na univerzitě ve Skopji, a v minulých dvou desetiletích působil jako hlasatel a novinář v redakci romské televize Biandipe (Zrození), jako šéfredaktor prvního romského deníku Romano Sumnal (Romský svět), dětského časopisu Čirikli (Ptáček) a kulturního magazínu Horizonto (Obzor). Vyučoval romštinu, vedl kulturně-vzdělávací centrum DARHIA ve Skopji a účastnil se řady výzkumů o romštině a o vzdělávání Romů. Příspěvek je napsán v nevlašském dialektu typickém pro jižní Balkán a do češtiny jej přeložil Peter Wagner.