My nemáme rozdielov. Diskurz o etnicite a identite rómskych a nerómskych svedkov Jehovových na východnom Slovensku - Hrustič, Tomáš (Romano džaniben, 2010)
Článek vycházející z původního materiálu východoslovenské provenience v první kapitole přináší teoretický exkurs do základů učení a organizace Náboženské společnosti Svědkové Jehovovi. Druhá kapitola se zaměřuje na skutečnost, že Svědkové Jehovovi striktně odmítají etnické a jiné rozdíly mezi svými věřícími, a že kladou důraz na rovnost mezi lidmi a to dokazují i v praktické rovině každodenního chování (na rozdíl např. od katolíků). Stírání etnických rozdílů jako univerzální rys hraje klíčovou roli při konverzi Romů ke sboru Svědků Jehovových. Ti se jeví jako přátelští a otevření ke všem lidem bez etnického či rasového rozlišení a proto autor článku charakterizuje jejich postoj k Romům jako etnicky indiferentní. Autor dochází k závěru, že nová náboženská identita Romů se často stává nástrojem konstruování nových forem sociálních a etnických vztahů.