Přepínání kódů v elektronické komunikaci v severocentrální romštině - Vránová, Eliška (Romano džaniben, 2010)
Přepínání kódů představuje často užívanou diskursivní strategii v komunikaci bilingvních mluvčích. Vzhledem k tomu, že mluvčí ovládají oba jazykové kódy, mají možnost mezi nimi během konverzace přepínat, což promluvě dodává další významový odstín. Tento jev se objevuje nejen v klasické mluvené komunikaci, ale také v komunikaci elektronické, probíhající na internetových chatech a diskusních fórech. Tato práce se zabývá užíváním a funkcí přepínání kódů mezi češtinou a severocentrální romštinou v prostředí online chatu a internetového diskusního fóra. Přepínání do romštiny se v těchto prostředích objevovalo na příklad při volbě přezdívek, dále pak u etnických termínů, pozdravů a přání. Uživatelé přepínali do romštiny zejména proto, aby vyjádřili svou sounáležitost se skupinou, ale také aby blíže specifikovali adresáty promluvy, případně z komunikace některé uživatele vyloučili.