Beáština v Maďarsku - Orsós, Anna (Romano džaniben, 2010)
Autorka nejdříve nabízí rozsáhlý úvod o Romech v Evropě a především Maďarsku, ve kterém se např. zaobírá užívanými jazyky a metodickými otázkami, jak je počet Romů v evropských zemích zjišťován. Následuje pasáž zaměřená již na samotné Beáše, jejich historii a postavení vůči jiným romským skupinám v Maďarsku. Autorka stručně reflektuje i výsledky maďarské etnologie a romistiky. Hlavní pasáž textu je věnována představení legislativního rámce výuky romštiny a beáštiny v Maďarsku a jeho vývoje. Článek je ukončen přehledem, na jakých školách a jaké úrovni je beáština vyučována a s jakým ohlasem.