Nad portréty neznámých vězňů z osvětimského cikánského tábora - Nečas, Ctibor (Romano džaniben, 2010)
Příspěvek historika Ctibora Nečase je věnovaný příběhu Diny Gottliebové-Babbittové a jejích sedmi portrétů cikánských vězňů koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau. Ctiboru Nečasovi se pravděpodobně na základě výpovědi Diny Gottliebové-Babbittové z roku 1973 podařilo identifikovat jednu z dosud bezejmenných cikánských vězenkyň zachycených na zmíněných portrétech. Vedle čtyř ilustrací je součástí příspěvku i překlad samotné výpovědi bývalé vězenkyně, který z polského do českého jazyka vytvořil Ondřej Klípa.