E edukaciaqi situàcia le rromenqi anθ-i Rumùnia. Laćhe àkcie line kaθar e Edukaciaqo, Rodipnasqo vi le Inovaciaqo Ministèro e Rumuniaθar maśkar e berśa 1998-2009 - Sarău, Gheorghe (Romano džaniben, 2010)
Vzdělávací situace Romů v Rumunsku. Úspěšné aktivity rumunského Ministerstva školství v letech 1998-2009 Autor následujícího článku, Gheorghe Sarau, je zaměstnancem rumunského ministerstva školství, kde dlouhodobě pracuje s romskou menšinou v oblasti vzdělávání a snaží se především prosazovat romštinu jako moderní jazyk schopný obstát ve vzdělávacím systému Rumunska. V devadesátých letech založil sekci romského jazyka na Bukurešťské univerzitě (Fakultě zahraničních jazyků a literatur), kde se mimo jiné snaží o výchovu budoucích učitelů romštiny. Gheorghe Sarau je velkým zastáncem a propagátorem mezinárodní transkripce romštiny vytvořené jeho přítelem Marcelem Courthiadem, která byla přijata Komisí pro standardizaci romského jazyka v dubnu roku 1990 na IV. kongresu Mezinárodního svazu Romů – Romani union ve Varšavě. Gheorghe Sarau tento pravopis prosazuje ve všech materiálech procházejících rumunským ministerstvem školství a je v podstatě i jediným korektorem této transkripce v Rumunsku vydávaných publikacích. Vedle transkripce je jistě zajímavý i jazyk samotný, kterým Gheorghe Sarau píše a který vykazuje snahu povýšit se nad dialektní specifika jednotlivých variet romštiny. Tento naddialekt, zapisovaný dle pravidel Courthiadeho pravopisu, je pak pod patronátem Gheorghe Saraua zaváděn do výuky na univerzitě v Bukurešti, ale i na rumunských základních školách, což může být poněkud problematiké vzhledem k tomu, že samotní žáci/studenti, jsou zhusta mluvčími různých reálně existujících místních dialektů romštiny. Jako ukázku, jakou cestu romskému jazyku Gherghe Sarau v Rumunsku vybral – jak z hlediska jazykového tak z hlediska zápisu – zde otiskujeme jeho článek o aktivitách rumunského ministerstva školství ve prospěch vzdělávání Romů v této zemi. Článek není redakčně upravován a jazykové korektury učinil sám autor.