Rozhovor s Katalin Papp - Zdařilová, Eva (Romano džaniben, 2010)
Romská výtvarnice působící v současnosti v USA v rozhovoru s Evou Zdařilovou vzpomíná na své dětství, dospívání a vlivy, které ji formovaly. Narodila se v romské muzikantské rodině v Lučenci. Ve škole se od ostatních dětí odlišovala nejen svým romským původem, ale i neznalostí slovenštiny, jako jediná pocházela z maďarsky mluvící rodiny. Předškolní věk strávila u babičky, rodiče pracovali na různých místech většinou krátkodobě. Po nástupu do školy ji začal trápit okolím vnucovaný pocit méněcennosti, který byl hlavním důvodem, proč po absolvování střední školy a pak po svatbě s manželem a malou dcerkou emigrovala nejprve do Německa a pak do USA, kde vystudovala vysokou školu s výtvarným zaměřením a žije, tvoří a působí jako učitelka výtvarného umění dodnes. Mezi její nejčastěji užívané a oblíbené techniky patří aquarel, olej a instalace (ráda experimentuje i se zvukovou složkou výtvarných performancí).