Co na sebe prozrazují romské a travellerské životní příběhy - Ryvolová, Karolína (Romano džaniben, 2011)
Shaw, Martin Narrating Gypsies, Telling Travellers: A Study of the Relational Self in Four Life Stories Umeå universitet, Umeå 2006, 227 s. ISBN 91-7264-028-6 V recenzi K. Ryvolová představuje publikovanou dizertaci M.Shawa, která zavádí do debaty o romských autobiografiích, potažmo o romské literatuře, dosud pouze okrajově reflektované hledisko romské a neromské inter-reakce (editor/redaktor – autor), ve které tyto publikace vznikají a jíž jsou chtě nechtě výsledkem. Publikace rozvíjí debatu nejen o tomto segmentu romské literatury, ale i o romské literatuře jako takové a dále například o možnostech romistické aplikace metody oral history, na jejímž základě často publikované romské (auto)biografie vznikly.