Černý motýl - Krátká esej o identitě, moci a interpretačních strategiích - Beck, Zoltán (Romano džaniben, 2011)
Zamyšlení nad možnostmi interpretace jednoho z děl Kiby Lumberg, romské výtvarnice z Finska. Jedná se o instalaci Černý motýl, vystavovanou mimojiné i na Bienále výtvarného umění v Benátkách roce 2007, jejímž základem je ústřední součást tradičního oděvu finských Romek ze skupina Kale, bohatě řasená sametová sukně.