Profesor Ctibor Nečas - historik a zakladatel vědeckého zkoumání holocaustu Romů - Lhotka, Petr; Závodská, Milada (Romano džaniben, 2013)
Text shrnující dosavadní práci prof. Ctibora Nečase na poli výzkumu romské historie, u příležitosti jeho letošního životního jubilea. Zhodnocení jednotlivých přelomových publikací a osobních aktivit Ctibora Nečase vedoucích k připomínání romských obětí holocaustu zejména z území českých zemí autoři zasazují do dobového světového i národního kontextu historie výzkumu romského holocaustu i romských aktivit požadujících jejich uznání jako obětí rasového pronásledování a na něj navazujících kompenzací.