Počiatky fungovania cigánskej triedy v dvadsiatych rokoch 20. storočia v Košiciach. Niekoľko poznámok k súčasnému stavu poznania tejto témy. - Jurová, Anna (Romano džaniben, 2013)
Článek nastiňuje problém nedostatečné znalosti dílčích témat historie Romů v Košicích v období první Československé republiky (1918-1930). Samotné jádro textu se soustřeďuje na otázku historie vzdělávání romských dětí, přičemž se autorka zabývá konkrétně rekonstrukcí historie tzv. romské školy v Košicích, vybudované podle vzoru romské školy v Užhorodě, aktivitami probíhajícími na úrovni vzdělávacího systému a místních institucí. Mezi konkrétní problémy, kterým při výzkumu tohoto tématu historik čelí, patří nedostatečná dostupnost archivních materiálů, nutnost komparace s dobovými náhledy a individuálními postoji a vyjádřeními dobových protagonistů.