Projekt Databáze romských obětí holocaustu v České republice - Schuster, Michal (Romano džaniben, 2018)
Tento příspěvek si klade za cíl stručně popsat výzkumný projekt „Databáze romských obětí holokaustu v České republice“ (dále DROH) Institutu Terezínské iniciativy (dále ITI). Záměrem projektu je přispět k rozvoji dokumentace romských obětí holokaustu, dále pak shromáždit a systematizovat údaje jednotlivých lidí, kteří byli během 2. sv. války pronásledováni a perzekvováni kvůli svému romskému původu a jejichž životní osudy jsou jakýmkoli způsobem spojeny s územím dnešní ČR. Projekt chce poskytnout a využít shromážděné údaje a materiály k výzkumu, bádání a vzdělávání, a zvýšit tak povědomí o holokaustu Romů jako součásti moderních dějin středoevropského regionu.