Verbonominální syntagmata a denominální slovesa v hindštině a v romštině - Kostić, Svetislav (Romano džaniben, 2005)
Malá sada slovesných kmenů slouží jak v hindštině a jiných indických jazycích, tak i v romštině, k vyjádření specifických významů a k verbalizaci, tj. k dodání transitivního či intransitivního charakteru. Syntagmata se substantivy má romština společně s jinými indickými jazyky, a pouze v romštině absentuje spojení s adjektivy či participii. V hindštině došlo navíc k částečnému srůstání syntagmat a ke ztrátě gramatické samostatnosti nominální části. Romština se oproti hindštině vyznačuje větším výskytem markrů slovesného původu -ker-, -de-, -av-, které vznikly vysokou měrou integrace z verbalizovaných substantiv či adjektiv.