Milena a výzkum pohádek - Cech, Petra (Romano džaniben, 2006)
Milena Hübschmannová se romskými pohádkami zabývala velmi intenzivně, všímala si paralel s pohádkami indickými, studovala jejich metafory a symboly. Za komplexní dokumentaci vypravěčského umění Romů v Česku i na Slovensku vděčíme právě jejím nahrávkám. Studie pojednává o jejich sběratelských začátcích, o jejím sledování postupné transformace vypravěčeské kultury, která přicházela se změnami životních podmínek Romů, a o její spolupráci s Heinzem Modem na v současné době nejobsáhlejší publikace o romských pohádkách.