Milena Hübschmannová a kánon romské literatury - Scheinostová, Alena (Romano džaniben, 2006)
Autorka textu vzpomíná, jak přišla za Milenou s jedním ze svých prvních pokusů o umělecký překlad z romštiny – Hlaváčovou básní „Romaňi blaka“. Milena Hübschmannová zavedla pro romskou literaturu kánon překladatelských postupů a romskou autorskou tvorbu průběžně reflektovala.